Vitamine C (ascorbinezuur)
Andere namen: Ascorbinezuur, L-Ascorbinezuur
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur of L-Ascorbinezuur, is een essentiële vitamine en antioxidant die een sleutelrol speelt bij veel processen in ons lichaam. Het is een in water oplosbare vitamine, wat betekent dat het niet voor langere tijd in het lichaam wordt opgeslagen en regelmatig via de voeding moet worden opgenomen. Vitamine C helpt het lichaam zichzelf te beschermen tegen infecties, de gezondheid van huid, bloedvaten, haar en botten te behouden en is essentieel voor de ijzeropname. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder een slechte immuniteit, trage wondgenezing en bloedend tandvlees.
Vitamine C wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie, niet alleen vanwege de voordelen voor de gezondheid, maar ook als conserveermiddel. Het kan worden gevonden bij de productie van verschillende voedingsmiddelen en dranken - bijvoorbeeld in verschillende sappen, dranken, jam, conserven, maar ook bij het bakken of bij het maken van snoepgoed. Vitamine C werkt ook als een natuurlijk conserveermiddel en voorkomt dat voedsel oxideert, bederft en zijn kleur verliest. Behalve in de voedingsmiddelenindustrie wordt vitamine C ook gebruikt in cosmetica, waar de aanwezigheid ervan een positief effect heeft op de huid door deze te beschermen tegen schade door de zon, de collageenproductie te bevorderen en het gezonde uiterlijk te helpen behouden. Als we voldoende vitamine C binnenkrijgen, kunnen we er zeker van zijn dat we ons lichaam helpen optimaal te functioneren.