Aardbei (Fragaria)
Andere namen: Fragaria vesca, Fragaria ananassa, Fragaria viridis, Fragaria moschata, Fragaria chiloensis, aardbei
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De aardbeiboom is een van de populairste fruitstruiken die in tuinen en plantages wordt gekweekt. Wetenschappelijk staat hij bekend als Fragaria, maar er worden meer specifieke namen gebruikt voor verschillende soorten - Fragaria vesca verwijst naar de wilde aardbei, Fragaria ananassa naar de boomgaardaardbei, Fragaria viridis naar de groene aardbei, Fragaria moschata naar de muscadineaardbei en Fragaria chiloensis naar de rozenbottelaardbei. Onder Engelstaligen is de meest gebruikte naam Strawberry. De aardbeiboom is een laag groeiende struik die smalle, lang gesteelde bloemen ontwikkelt die, wanneer ze bevrucht worden, veranderen in de bekende rode vruchtdragende vormen, aardbeien.
De vrucht van de aardbeiboom, aardbeien, is gewild om zijn zoete en frisse smaak en kenmerkende aroma. Ze worden meestal vers gegeten, maar kunnen ook worden gebruikt om verschillende producten van te maken. Ze vormen de basis voor jam, marmelade, sap, siroop, likeur en wijn. Ze zijn ook erg populair in bak- en banketproducten - in cakes, koekjes, koekjes, ijs of als topping voor wafels. Daarnaast worden aardbeien gebruikt om cosmetische producten te maken, zoals crèmes, maskers, shampoos en douchegels. Aardbeien zijn ook erg populair voor het decoreren van desserts en zoete gerechten vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk en opvallende kleur. Buiten de gastronomie worden aardbeien ook vaak gebruikt in de geneeskunde vanwege hun vitamines en mineralen en hun vermogen om het cholesterolgehalte te verlagen.