Abrikoos (Prunus armeniaca)
Andere namen: Armeniaca vulgaris
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De abrikoos (Prunus armeniaca), ook wel Armeniaca vulgaris genoemd, behoort tot de rozenfamilie en is een van de oudste fruitbomen. Hij komt oorspronkelijk uit het gebied tussen Armenië en Noord-China, vanwaar hij zich geleidelijk over de hele wereld verspreidde. De abrikoos is een zeer populaire vrucht, niet alleen vanwege de delicate en zoete smaak, maar ook vanwege de vele toepassingen in de gastronomie en farmaceutische industrie.
Abrikozen zijn een van de meest gewilde vruchten tijdens de zomermaanden. Hun delicate zoete smaak is ideaal voor desserts, jam, marmelade en compote. Abrikozenlikeur of brandewijn wordt ook zeer gewaardeerd. Abrikozenwijn is een gewilde specialiteit. Naast de vrucht worden abrikozenpitten vaak gebruikt in de voedselproductie en geroosterd zijn ze een smakelijke vervanger voor amandelen. De cosmetica-industrie profiteert op haar beurt van de eigenschappen van abrikozenolie, die rijk is aan vitaminen en mineralen en dus uitstekend geschikt is voor huid- en haarverzorging. Abrikozen worden ook gebruikt in de traditionele geneeskunde, vooral in China en India, waar ze worden gebruikt om aandoeningen van de luchtwegen, huidproblemen en kanker te behandelen. Naast de heerlijke vruchten wordt de abrikoos ook gewaardeerd als sierboom vanwege de overvloedige bloesem in de lente.