Acerola (Malphighia glabra)
Andere namen: Barbados kers, tropische kers, malpighia, malpighia
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Acerola, ook bekend als Barbados kers, tropische kers, malpighia of malpighia, is een plantensoort die oorspronkelijk uit de Zuid-Amerikaanse regio komt. Het is een kleine boom of struik die 2-3 meter hoog wordt. Hij produceert kleine ovale vruchten die helderrood van kleur zijn als ze rijp zijn. De vrucht is rijk aan vitamine C, veel meer dan de typische citrusvruchten - er wordt zelfs gezegd dat de vrucht tot 30 keer meer vitamine C bevat dan een sinaasappel. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten en andere vitaminen en mineralen zoals vitamine A, calcium en ijzer. Acerola is daarom een zeer gezonde vrucht die bijdraagt aan de algehele gezondheid van het lichaam.
Er worden een aantal producten gemaakt van acerola. De meest voorkomende zijn acerola jam, sap of siroop, die op zichzelf kunnen worden geconsumeerd, toegevoegd aan verschillende dranken of gebruikt als ingrediënt bij het bakken en koken. De laatste jaren is acerolapoeder ook erg populair geworden als voedingssupplement en kan het gemakkelijk worden toegevoegd aan smoothies, yoghurt of muesli. Malpighia glabra planten worden ook gebruikt in de cosmetica-industrie. Dankzij het hoge gehalte aan vitamine C en antioxidanten is acerola een geweldige helper voor de huid - het bevordert de collageenproductie, verzacht rimpels en helpt acne bestrijden. Daarom wordt acerola-extract vaak toegevoegd aan crèmes, serums, maskers en andere cosmetische producten.