Algin
Andere namen: Natriumalginaat, natriumalginaat, calciumalginaat
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Algin is een natuurlijke polysacharide die wordt gewonnen uit bruine algen. Meestal vinden we dit product onder de naam natriumalginaat, maar het staat ook bekend als natriumalginaat of calciumalginaat. Alginaat is een van de meest gebruikte stoffen in de voedingsmiddelen-, farmaceutische of cosmetische industrie, maar het wordt ook gebruikt als bestanddeel van voedingssupplementen. Het is aangetoond dat het een uitstekend vermogen heeft om op te lossen in vloeistoffen en gelachtige structuren te vormen, een eigenschap waarvan veel van de toepassingen afhankelijk zijn.
In de voedingsindustrie wordt natriumalginaat vaak gebruikt als stabilisator of verdikkingsmiddel in verschillende voedingsmiddelen en dranken. Je vindt het bijvoorbeeld in ijs, yoghurt, instantpudding, slagroom, soepen, conserven, maar ook in wijn of bier, waar het helpt om de consistentie te reguleren en schuimvorming te voorkomen. Het vermogen om een gel te vormen wordt ook gebruikt bij de productie van kaviaar of vruchtensapballetjes. In de cosmetica-industrie wordt natriumalginaat gebruikt in gezichtsmaskers, crèmes, shampoos of tandpasta's vanwege de hydraterende en verstevigende effecten. In de farmaceutische sector is het een belangrijk bestanddeel in de formulering van capsules met medicijnen die geleidelijk vrijkomen of wordt het gebruikt als wondvuller om genezing te bevorderen.