Amylopectine
Andere namen: Amylopectine
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Amylopectine is een type polysacharide dat samen met amylose de basis vormt van plantenzetmeel. De molecule heeft een vertakte structuur en bestaat uit glucose-eenheden die met elkaar verbonden zijn door glycosidebindingen. In tegenstelling tot amylose, dat lineair en onvertakt is, kan amylopectine complexe structuren vormen waardoor het grotere hoeveelheden water kan absorberen. Deze eigenschap maakt het erg belangrijk in de voedingsindustrie.
Amylopectine wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt. Hieronder vallen bakkerij- en pastaproducten, waar het bijdraagt aan een gewenste consistentie en een betere verteerbaarheid. Het wordt ook gebruikt in de brouwerij- en mouterij-industrie, waar het helpt bij het fermentatieproces. De aanwezigheid van amylopectine is ook terug te vinden in veel snoep en zoetwaren, omdat de eigenschappen bijdragen aan hun textuur en smaak. En last but not least is het een bestanddeel van sommige speciale voedingsmiddelen voor sporters, waar het helpt energie te leveren en tegelijkertijd het herstel te bevorderen. Belangrijk is dat amylopectine gemakkelijk door het lichaam te verteren is en geen gezondheidsproblemen veroorzaakt zoals sommige andere soorten koolhydraten.