Ananas (Ananas comosus)
Andere namen: Ananas sativus, Ananas, Ananas
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De ananasboom of ananas (Ananas comosus) is een plantengeslacht uit de bromeliafamilie, afkomstig uit de tropische gebieden van Zuid-Amerika. Hij is ook bekend onder een andere wetenschappelijke naam, Ananas sativus. Deze fruitsoort wordt voornamelijk gebruikt voor zijn eetbare vruchten. De meeste ananassen die op de wereldmarkt worden verkocht, worden geteeld in landen als Thailand, de Filippijnen, Costa Rica, Brazilië en de Verenigde Staten.
De ananasvrucht is erg populair en smakelijk, en kan op veel verschillende manieren worden gebruikt. Hij kan rauw worden gegeten en in veel verschillende recepten worden gebruikt. Het wordt verwerkt in salades, drankjes, desserts, gebakken goederen, maar verschijnt ook in exotische gerechten zoals pittige ananas curry's of zoetzure gerechten. Vanwege zijn specifieke smaak en aroma is het ook populair in smoothies of cocktails. Ananas wordt ook verwerkt tot sappen, compotes, jam of gedroogd en gegeten als een zachte ananassnack. Vanwege het hoge gehalte aan vitamine C en bromelaïne, dat ontstekingsremmend werkt en de spijsvertering bevordert, wordt ananas ook vaak opgenomen in verschillende diëten en ontgiftingsprogramma's. Het wordt ook gebruikt in cosmetica, waar de verjongende en voedende effecten op de huid worden aangeprezen.