Antokianen
Andere namen: Anthocyanen, E163
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Anthocyanen (Anthocyanins of ook E163) zijn natuurlijke plantaardige kleurstoffen die voornamelijk worden gevonden in fruit en groenten met een rode, blauwe of paarse kleur. Het zijn flavonoïden, een groep stoffen die bekend staan om hun antioxiderende werking. De belangrijkste bronnen van anthocyanen zijn bessen zoals bosbessen, frambozen, bramen of vlierbessen, maar ook rode wijn, rode uien of kersen en sommige groenten zoals rode aardappelen.
Anthocyanen worden vaak gebruikt als voedingskleurstoffen voor verschillende producten. In de Europese Unie worden ze gelabeld met de code E163. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in snoep, jam, ijs, vruchtendranken, maar ook in sommige soorten kaas. Hun voordeel is dat het natuurlijke stoffen zijn die niet schadelijk zijn voor het lichaam. Integendeel, dankzij hun antioxiderende werking kunnen ze preventief werken tegen bepaalde chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten. Anthocyanen dragen ook bij aan het aantrekkelijke uiterlijk van voedingsmiddelen door producten een intense en aantrekkelijke kleur te geven.