Arabische koffieboom (Coffea arabica)
Andere namen: Koffiestruik uit Arabië
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De Arabische koffieboom, wetenschappelijk Coffea arabica genoemd, staat ook bekend als de Arabische koffiestruik. Deze plant komt oorspronkelijk uit de noordoostelijke regio van Afrika, specifiek uit de gebieden van het huidige Ethiopië en Zuid-Soedan. Historisch gezien werd de plant voornamelijk geteeld op het Arabisch schiereiland, vandaar een van de namen. De Arabische koffieplant is een belangrijk gewas met een wereldwijde impact, dat tot 60% van de totale koffieproductie in de wereld voor zijn rekening neemt en zo aan de basis ligt van een enorme industrie.
De vrucht van de Arabische koffieboom, vaak koffiebonen genoemd, is essentieel voor de productie van verschillende soorten koffie. De bonen worden echter eerst gefermenteerd, gedroogd, geschraapt, gebrand en vervolgens gemalen tot koffiepoeder. Het wordt meestal gebruikt om filterkoffie, espresso, cappuccino, latte en vele andere variaties van de populaire drank te maken. Koffie wordt echter ook gebruikt als ingrediënt in sommige soorten alcohol, zoals likeuren. Minder bekend zijn de toepassingen van koffiebonen in cosmetica, waar het bijvoorbeeld wordt gebruikt in peelingcrèmes of als kleurstof in de voedingsindustrie. Het branden van koffiebonen levert ook koffiedik op, dat kan worden gebruikt als meststof of ongediertebestrijdingsmiddel. Door zijn veelzijdigheid is de Arabica koffieplant dus betrokken bij de productie van een breed scala aan producten en dranken.