Arctische braam (Rubus Arcticus)
Andere namen: Arctische braam, Arctische braam, Arctische framboos
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De Arctische braamstruik (Rubus Arcticus), ook bekend als Arctische braamstruik of Arctische framboos, is een kleine plant die behoort tot het geslacht van de braam die inheems is in de Arctische en subarctische gebieden van het noordelijk halfrond. Het is een overblijvende, kortere struik die tot 30 centimeter hoog kan worden en wordt gekenmerkt door zijn drietallige bladeren. De vruchten lijken op die van de gewone braam, maar zijn kleiner en variëren in kleur van donkerrood tot paars. Hij heeft een zeer kenmerkende en sterke smaak, die vaak beschreven wordt als een combinatie van ananas en wijnstok.
Een groot voordeel van de Arctische braam is zijn gebruik in de voedselindustrie. De vruchten zijn een populair ingrediënt voor het maken van jam, sap, likeur of wijn. Hij wordt ook gebruikt in snoepgoed - als vulling voor gebak of als ingrediënt in ijs. De sterke smaak en het aromatische aroma maken het een zeer populair ingrediënt in de Scandinavische keuken. Bovendien zijn de vruchten van de Arctische braam zeer rijk aan vitaminen en antioxidanten, hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen ze volgens sommige onderzoeken kanker voorkomen. Vanuit gezondheidsoogpunt zijn ze dus zeer heilzaam en de consumptie ervan wordt aanbevolen.