Asparagus felatus (Asperge felatus)
Andere namen: Aspergesikkel
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Aspergesikkel, een zeer waardevolle plantensoort uit de aspergefamilie, staat ook bekend als aspergesikkel. De plant valt vooral op door zijn nuttige eigenschappen en hoewel hij niet zo veel wordt gebruikt als bijvoorbeeld zijn familielid, de gewone asperge, zijn de toepassingen ook veelzijdig. Kenmerkend is dat de bladeren dichte groene bosjes vormen of stengels die eindigen in een schuin blad, waaraan de plant zijn naam dankt.
In de keuken worden asperges gebruikt om verschillende gerechten te bereiden, of het nu koolsalades, soepen of zelfs sauzen zijn. Het culinaire gebruik is echter niet beperkt tot de bereiding van gerechten. In veel culturen worden asperges ook gebruikt als natuurlijk aroma voor verschillende dranken. De frisse en vrij specifieke smaak is bijvoorbeeld gewild bij de productie van thee, waar de jonge asperges, die rijk zijn aan vitaminen en mineralen, worden gebruikt. Dankzij het karakteristieke en frisse aroma worden asperges ook gebruikt bij de productie van likeuren.
Naast de keuken worden asperges ook medicinaal gebruikt. De wortels en stengels worden vaak gebruikt bij de productie van kruidenremedies en homeopathische preparaten. Sikkelasperges hebben positieve effecten op de spijsvertering, ondersteunen de nierfunctie en zijn ook ontstekingsremmend. De toepassingen van deze plant in de geneeskunde zijn dus net zo gevarieerd als in de keuken.