Aubergine aardappel (Solanum tuberosum)
Andere namen: aardappel
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De aubergine aardappel, of Solanum tuberosum, is een van 's werelds belangrijkste gewassen die door mensen wordt geteeld en geconsumeerd. Vaak aangeduid als de gewone aardappel of gewoon aardappel, wordt deze plant beschouwd als een van 's werelds belangrijkste voedselbronnen, met tonnen aardappelen die elk jaar over de hele wereld worden geteeld. Het gewas wordt in veel landen geteeld dankzij zijn vermogen om zich aan te passen aan verschillende omstandigheden en bodems, en de knollen bieden een breed scala aan toepassingen in de voedingsindustrie.
Aardappelen worden meestal geroosterd, gekookt, gebakken of gegrild gegeten en kunnen ook worden gebruikt als ingrediënt in soepen, stoofschotels of salades. Ze worden ook verwerkt tot bloem, zetmeel, griesmeel of pasta voor menselijke consumptie. Aardappelen worden ook gebruikt om alcoholische dranken te maken, zoals wodka of bepaalde soorten bier. Industriële productie is ook een belangrijk toepassingsgebied, vooral in de productie van aardappelchips, frietjes en andere verschillende soorten chips. Door hun hoge zetmeelgehalte worden aardappelen ook gebruikt in de papier- en textielindustrie. Tot slot mogen aardappelpannenkoeken, knoedels en andere nationale specialiteiten van verschillende landen die aardappelen als basisgrondstof gebruiken, niet worden vergeten.