Aubergine (Solanum melongena)
Andere namen: Aubergine
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Aubergine, beter bekend als aubergine, is een zeer populaire groente over de hele wereld. Hij komt oorspronkelijk uit Azië, waar hij al duizenden jaren wordt geteeld. Deze prachtige plantensoort wordt gekenmerkt door zijn donkerpaarse vruchten, die in vorm en grootte kunnen variëren van klein rond tot lang en cilindervormig. Aubergines zijn een uitstekende bron van vezels, vitamine B1 en koper. Het is ook een goede bron van mangaan, vitamine B6, niacine, kalium, foliumzuur en vitamine K.
Aubergine wordt in veel keukens over de hele wereld gebruikt. Het kan worden gebakken, gegrild, gebakken, gestoofd of gevuld met verschillende ingrediënten en is een belangrijk onderdeel van veel traditionele gerechten. In Italië is het een belangrijk ingrediënt in moussaka en parmigiana di melanzane, in Frankrijk is het een hoofdbestanddeel van ratatouille en in Turkije is het het hoofdingrediënt in imam bayildi. Het kan ook worden gebruikt in veel oosterse gerechten, waaronder Thaise en Indiase gerechten. Aubergine wordt ook vaak gebruikt als basis voor vegetarische hamburgers of steaks. Naast gerechten wordt het ook gebruikt in de productie van bepaalde soorten sauzen en dranken, zoals de traditionele Georgische drank genaamd borjomi.