Azijnzuur (Acidum aceticum)
Andere namen: Azijnzuur, Acidum aceticum concentratum, Acidum aceticum glaciale
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Azijnzuur is een organische stof die voorkomt in planten en dieren en essentieel is voor bepaalde soorten bacteriën. Het heeft een licht zure geur en smaak en is in zijn pure, geconcentreerde vorm een kleurloze vloeistof. Andere namen zijn Azijnzuur, Acidum aceticum concentratum, Acidum aceticum glaciale. Azijnzuur is een belangrijk bestanddeel van azijn, dat wordt gebruikt bij de productie van veel gerechten. Het heeft ook veel industriële toepassingen in de textiel-, chemische en farmaceutische industrie.
In de voedingsindustrie wordt azijnzuur gebruikt als conserveermiddel in sommige voedingsmiddelen zoals kool, augurken en andere ingemaakte voedingsmiddelen, en het zit ook in sommige jam en sappen. In cosmetica wordt azijnzuur vaak gebruikt in shampoos en lotions als pH-regelaar. In de industrie wordt azijnzuur gebruikt bij de productie van bepaalde kunststoffen zoals polyvinylacetaat en polyethyleentereftalaat. In de chemische industrie wordt azijnzuur gebruikt bij de productie van acetanilide, dat wordt gebruikt als pijnstiller en koortswerend middel, en vinylacetaat, dat wordt gebruikt bij de productie van verf. Azijnzuur is ook belangrijk voor de productie van geneesmiddelen zoals aspirine en andere niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen.