Beta-glucanase
Andere namen: betaglucanase
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Bètaglucanase, of ook wel bètaglucanase, is een enzym dat bètaglucanen afbreekt in kleinere polysacharidemoleculen, die koolhydraatpolymeren zijn. Bèta-glucanen zijn een van de hoofdbestanddelen van de celwand van veel soorten gist, schimmels en sommige bacteriën, en daarom speelt bèta-glucanase een sleutelrol in veel biologische processen. Het enzym wordt vanwege zijn capaciteiten op veel gebieden industrieel gebruikt.
Een van de meest voorkomende toepassingen van bèta-glucanase is in de voedingsmiddelenindustrie. Het wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van bier en brood. In de brouwerij-industrie wordt dit enzym gebruikt om beta-glucanen in gerst af te breken, die waas in bier en problemen bij het filteren van mout kunnen veroorzaken. In de bakkerij-industrie wordt beta-glucanase gebruikt om de structuur en textuur van brood te verbeteren. Verder is dit enzym nuttig in de diervoederindustrie, waar het de opname van voedingsstoffen door dieren verbetert door bèta-glucanen in hun voer af te breken. Het wordt ook gebruikt in de textiel- en farmaceutische industrie voor de productie van medicijnen en voedingssupplementen. Het enzym wordt ook gebruikt in de biotechnologische industrie voor de productie van bio-ethanol.