Betaglucanen
Andere namen: Betaglucan
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Betaglucanen, ook wel bekend als Betaglucan, zijn meervoudige suikers (polysachariden) die van nature voorkomen in veel planten en dieren, maar de bron van de meest krachtige is de gist Saccharomyces cerevisiae. Het is een stof die veel gunstige effecten heeft op het menselijk lichaam. Regelmatig gebruik van bètaglucanen is in verband gebracht met het stimuleren van de immuniteit, het verminderen van ontstekingsverschijnselen, het verbeteren van de cardiovasculaire functie, het verlagen van cholesterol en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
Betaglucanen worden gebruikt in verschillende producten voor persoonlijke verzorging en voedingsmiddelen. In cosmetica zijn ze te vinden in een breed scala aan producten, van huidverzorgingsserums en oogcrèmes tot vochtinbrengende lotions en balsems. In de voedingsindustrie zijn bètaglucanen een populair ingrediënt geworden in ontbijtgranen, yoghurt, melkdranken, gebakken producten en pasta. Dit komt omdat het vet kan vervangen terwijl het vezels toevoegt aan het voedsel. De laatste jaren is er ook een groeiende trend naar het gebruik van bètaglucanen in farmaceutische producten zoals voedingssupplementen om de immuniteit te ondersteunen of het cholesterolgehalte te verlagen.