Boekweit (Polygonum fagopyrum)
Andere namen: Boekweit, Fagopyrum esculentum, Boekweit
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Gewoon boekweit (Polygonum fagopyrum) staat ook bekend als boekweit, Fagopyrum esculentum of boekweit. De plant, oorspronkelijk afkomstig uit Azië, werd 6000 jaar geleden gecultiveerd en verspreidde zich geleidelijk over de hele wereld. Door zijn winterhardheid en gemakkelijke teelt is het een populair veldgewas. De onderscheidende kenmerken van boekweit zijn de felroze bloemen en donkerbruine, nootachtige vruchten. Boekweit wordt vooral gebruikt in de keuken, maar deze veelzijdige helper vindt ook zijn toepassing in de geneeskunde.
De culinaire toepassingen van boekweit zijn zeer breed. Meestal wordt er meel van gemaakt, dat ideaal is voor het maken van brood, dumplings, pannenkoeken, pasta of gnocchi. Boekweitmeel is vooral populair onder mensen die aan coeliakie lijden, omdat het glutenvrij is. Verder wordt boekweit gebruikt voor het bereiden van porties, soepen, zoete en hartige gerechten en zelfs dranken. Boekweit wordt vaak toegevoegd aan salades of gebruikt als bijgerecht bij vlees. Boekweit wordt ook gebruikt om een gefermenteerde bierachtige drank te maken die boekweitbier wordt genoemd. Innovatieve keukens gebruiken boekweit ook om desserts, snoepjes en ijs te maken. Boekweit is ook een populaire grondstof aan het worden voor glutenvrij voedsel.