Brassica oleracea varieta sabellica
Andere namen: krul boerenkool, krul boerenkool, krul boerenkool, boerenkool, Brassica oleracea acephala
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Krulblad is een speciale groentesoort die behoort tot de familie van kruisbloemige groenten. Het is een variëteit van kool en is een van de oudste groenten die in Europa wordt geteeld. Het staat ook bekend als boerenkool, krulkool, boerenkool, boerenkool of Brassica oleracea acephala. Boerenkool is gezond en rijk aan voedingsstoffen. Het is een bron van vitamine A, K en C en levert ook de nodige voedzame zink, vezels en foliumzuur. De bladeren zijn gekruld, waardoor het zijn kenmerkende uiterlijk en naam krijgt.
Het gekrulde blad wordt in veel culinaire recepten en bereidingen gebruikt. Door zijn aparte smaak en textuur is het populair in verschillende salades en soepen. Het kan ook gekookt, gestoomd, geroosterd of rauw gebruikt worden. Kurkuma kan ook gebruikt worden als ingrediënt in smoothies en sappen voor extra voedingswaarde. Droog geroosterde bladeren kunnen een gezonde en voedzame snack vormen als alternatief voor aardappelchips. In sommige landen, zoals Portugal, is kurkuma het hoofdingrediënt van de traditionele soep caldo verde. Naast het gebruik in de keuken worden kurkuma's ook vaak gebruikt als decoratieve plant in tuinen vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk.