Cacaoboom (Theobroma cacao)
Andere namen: cacao
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De cacaoboom, ook bekend als Theobroma cacao, is een boom die oorspronkelijk voorkomt in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Hij werd al rond 2000 voor Christus door de oude Maya's gekweekt, van wie de teelt van deze plantensoort zich naar verschillende delen van de wereld verspreidde. De cacaoboom wordt vooral gewaardeerd om zijn vruchten, die de zaden - cacaobonen - bevatten. Deze bonen zijn de belangrijkste bron van cacaopoeder en cacaoboter, de hoofdingrediënten van chocolade.
Producten van de cacaoboom zijn te vinden in een breed scala aan voedingsmiddelen. Het meest bekend is natuurlijk chocolade, dat wordt gemaakt door cacaopoeder, cacaoboter en suiker te mengen. De cacaobonen worden ook gesponnen tot cacaopoeder, dat wordt gebruikt voor warme chocolademelk, gebakken producten, ijs of als smaakstof in bepaalde vleessoorten. Cacaoboter is een belangrijk ingrediënt in veel schoonheidsproducten, zoals zeep, crèmes en make-up, vanwege de zeer hydraterende eigenschappen. Een ander bijproduct van de verwerking van cacaobonen is cacaopulp, dat wordt gebruikt als veevoer. De cacaoboom biedt dus een breed scala aan toepassingen en de vrucht is een waar geschenk van de natuur.