Carambola (Averrhoa carambola L.)
Andere namen: Maleisster, Maleise kruisbes
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De carambola (Averrhoa carambola L.), ook bekend als Malay star of Malabar kruisbes, is een exotische vrucht die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Het heeft de bijnaam 'stervrucht' vanwege zijn typische vorm. Hij heeft de vorm van een peer, maar als je hem overdwars snijdt, vormt hij een vijfhoekige vorm die op een ster lijkt. De schil van de carambola is glad, bijna transparant, en binnenin zitten kleine pitjes en helder, sappig vruchtvlees met een smaak die een combinatie is van citrus, appel, peer en druif.
Door zijn specifieke vorm, smaak en hoge gehalte aan vitamine C en A, vezels en magnesium is de carambola een favoriet geworden in de gastronomie van verschillende culturen. Hij wordt vooral gebruikt als vers ingrediënt in salades, jam, marmelade, sappen en cocktails. In Oost-Azië is het populair in augurken, taarten of als bijgerecht in lokale gerechten. Naast gastronomie wordt carambola ook gebruikt in cosmetica, vooral in zeep en crèmes vanwege de antioxidanten en voedingsstoffen die goed zijn voor de huid. In het grootste deel van zijn geboortegrond wordt carambola ook gebruikt in de traditionele geneeskunde, waar het helpt bij de behandeling van een verscheidenheid aan kwalen, waaronder eczeem, hoesten, hitteberoerte en hoofdpijn.