Carrageen (Carrageen)
Andere namen: Carrageen, E407, Iers mos
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Carrageen, soms ook Carrageen of E407 genoemd, is een natuurlijk voorkomende stof die aanwezig is in sommige soorten zeewier. Deze stof wordt verkregen uit Iers mos en vergelijkbare soorten rood zeewier. Carrageen wordt in de voedselproductie gebruikt als stabilisator, emulgator en verdikkingsmiddel. Dit additief is toegestaan in de Europese Unie en wordt als veilig voor de gezondheid beoordeeld, maar verschillende onderzoeken wijzen op enkele mogelijke gezondheidsrisico's in verband met de consumptie ervan.
Carrageen komt voor in een groot aantal voedingsmiddelen, vooral in producten die verdikt moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn ijs, waar het helpt ijskristallen te voorkomen en zorgt voor een gladde consistentie, of magere yoghurt, waar het het ontbrekende vet vervangt en romigheid toevoegt. Het wordt ook gebruikt in instant soepen, jam, ingeblikte groenten, snoep, instant koffie en thee of dranken op basis van melk. Naast de voedingsindustrie wordt het ook gebruikt in cosmetica, bijvoorbeeld in tandpasta en shampoos, waar het helpt om het product homogeen en stabiel te houden.