Chinese yam (Dioscorea batata)
Andere namen: Lichte wortel, Chinese aardappel
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Yam Chinese of Lichte Wortel of Chinese aardappel is een waardevolle plant die vooral in Azië geteeld wordt, vooral in China, Korea en Japan. De botanische naam is Dioscorea batata en het is een klimplant. Hij kan tot 5 meter hoog worden en staat bekend om zijn knollen, die lang, cilindervormig en geelwit, soms roze van kleur zijn. Deze eetbare plant heeft unieke eigenschappen waardoor het wordt beschouwd als een superfood - een voedingsrijk voedsel met veel voordelen voor de gezondheid.
Chinese yamswortel wordt voornamelijk gebruikt in de gastronomie. Het is een uitstekende grondstof voor de bereiding van verschillende gerechten, bereid op een vergelijkbare manier als aardappelen - gekookt, gebakken, gefrituurd of gegrild. Het kan ook rauw worden gegeten. Het is erg populair in de keuken vanwege zijn neutrale smaak en stevige textuur. Het wordt ook gebruikt om zetmeel te maken, wat een belangrijk ingrediënt is bij het bakken, snoepgoed en het maken van noedels. De knollen worden ook gebruikt als huismiddeltje tegen diarree, diabetes en om het immuunsysteem te versterken. Naast de gastronomische toepassingen wordt yam ook gebruikt in cosmetica. Er wordt een extract verkregen uit de knollen, dat verder wordt toegevoegd aan crèmes, maskers en andere cosmetische producten vanwege de uitstekende hydraterende en voedende eigenschappen. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt yam gebruikt voor de behandeling van een groot aantal kwalen, waaronder astma, hoesten, bronchitis, artritis, menopauzale problemen, nieraandoeningen en ook als tonicum voor het hart.