Dadelpalm (Phoenix dactylifera)
Andere namen: Datum palm
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De dadelpalm, ook wel bekend als de dadelpalm, is een boom die oorspronkelijk uit Noord-Afrika en West-Azië komt en het meest bekend is om zijn vruchten: dadels. De wetenschappelijke naam, Phoenix dactylifera, verwijst naar de karakteristieke vrucht van deze boom. De dadelboom behoort tot de arecafamilie en kan tot 25 meter hoog worden. De bladeren zijn vederachtig, hard en tot 6 meter lang. De bloemen zijn klein en onopvallend, maar de vruchten zijn heel kenmerkend - het zijn dadels die tot 7 cm lang en donkerbruin van kleur zijn.
De vrucht van de dadelboom, de dadelpalm, is populair en wordt veel gebruikt in de gastronomie. Zoete dadels worden als gedroogd fruit gegeten of gebruikt om verschillende producten en voedingsmiddelen te maken. Een erg populair product is dadelsiroop, dat wordt gebruikt als alternatief voor suiker in baksels of snoepgoed. Gedroogde dadels worden ook gebruikt om dadelmeel te maken, dat wordt gebruikt in sommige glutenvrije gebakken producten. Dadels worden ook gebruikt bij de productie van alcoholische dranken zoals dadelwijn of dadelbier. Naast de gastronomie worden dadels ook gebruikt in de geneeskunde, waar ze worden gebruikt vanwege hun gezondheidsvoordelen. De laatste jaren zijn ze ook steeds populairder geworden in de cosmetica-industrie, waar ze worden gebruikt bij de productie van gezichtsmaskers en scrubs.