Dille (Anethum graveolens)
Andere namen: dille, dille, dille, dille, dille, dille, dillela, aneth, copra, eneldo, abesón, aneldo, neldo, ontmoetingszaad, ammisi, anethon
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Dille, ook bekend als dille, dille, dille, keizerswortel, dille, dille, dylla, aneth, copra, eneldo, abesón, aneldo, neldo, ontmoetingszaad, ammisi, anethon, is een populaire specerijplant die over de hele wereld wordt geteeld. Dit kruid wordt gewaardeerd om zijn kenmerkende aroma en smaak, die veel gerechten een speciaal tintje geven. Dille wordt niet alleen in de keuken gebruikt, maar ook in de geneeskunde. De plant wordt in zijn geheel gebruikt, maar het zijn vooral de zaden en de stengel die worden geoogst voor hun sterk aromatische eigenschappen.
Dille wordt in veel producten gebruikt. Het is vooral populair in de keuken, waar het aan veel recepten wordt toegevoegd. De zaden en stengels van dille worden gebruikt bij de productie van kaas en worst, ingeblikte groenten en vlees, sojaproducten, likeuren en azijn. Het is ook erg populair voor het inmaken van komkommers en andere groenten. Dillezaadjes geven smaak aan sauzen, soepen, salades en visgerechten. Dille is ook een bestanddeel van kruidenmengsels en smaakstoffen. In de geneeskunde worden de antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen gebruikt en daarom zit het in verschillende zalven en medicinale mengsels. Het wordt ook gebruikt als thee tegen indigestie en ontstekingen aan de luchtwegen.