Dinatriumpyrofosfaat
Andere namen: Dinatriumdifosfaat, natriumpyrofosfaatzuur, dinatriumdiwaterstofpyrofosfaat, natriumzuurpyrofosfaat, dinatriumdiwaterstofdifosfaat, E450, natriumdifosfaat
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Dinatriumpyrofosfaat is een chemische verbinding die voornamelijk wordt gebruikt als additief in de voedingsindustrie. Onder de naam E450 wordt het gebruikt als zuurteregelaar, bevochtigingsmiddel of stabilisator. Het is een wit, kristallijn poeder dat snel oplost in water. Het heeft een licht zure smaak en is geurloos. Deze stof is ook bekend onder de namen dinatriumdifosfaat, natriumpyrofosfaatzuur, dinatriumdiwaterstofpyrofosfaat, natriumzuurpyrofosfaat, dinatriumdiwaterstofdifosfaat en natriumdifosfaat.
Dinatriumpyrofosfaat wordt vaak gebruikt bij de productie van verschillende gebakken producten zoals broodjes, koekjes, vla, puddingen en broodjes, waar het fungeert als rijsmiddel. Het wordt ook gebruikt in de vleesindustrie om producten als worst, ham en salami sappiger te maken en er beter uit te laten zien. In de kaasproductie zorgt het voor een betere consistentie en smaak. E450 wordt ook aangetroffen in sommige merken tandpasta, waar het fungeert als emulgator en stabilisator. Ondanks het wijdverbreide gebruik wordt Dinatriumpyrofosfaat veilig geacht voor consumptie, hoewel het bij sommige mensen kleine bijwerkingen kan veroorzaken zoals indigestie.