Duindoorn (Hippophae rhaimnoides)
Andere namen: Duindoorn
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Duindoorn, ook wel duindoorn genoemd, is een overblijvende, bladverliezende, houtachtige plant die voornamelijk in Azië en Europa groeit. De vruchten lijken qua uiterlijk en smaak op kleine sinaasappels. Duindoorn staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen, vooral om zijn hoge vitamine C-gehalte, ongeveer zeven keer meer dan een sinaasappel. Naast vitamine C bevat het ook aanzienlijke hoeveelheden vitamine B, K en E, essentiële vetzuren, antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen.
Duindoorn kan in vele vormen worden gebruikt en vindt toepassingen in vele industrieën. De vruchten worden gebruikt om sappen, siropen, jam, wijn en likeuren te maken. Ze produceren ook een olie van hoge kwaliteit die vaak in cosmetica wordt gebruikt vanwege de regenererende en hydraterende eigenschappen. Duindoornolie heeft een positief effect op de huid, het haar en de nagels. In de geneeskunde wordt duindoorn gebruikt om wonden en brandwonden te behandelen en om genezing en weefselherstel te bevorderen. In de farmaceutische industrie wordt het gebruikt bij de productie van medicijnen ter ondersteuning van de immuniteit en de algehele gezondheid van het lichaam. Vooral in Aziatische landen wordt duindoorn ook gebruikt om thee van te zetten om het afweersysteem van het lichaam te versterken. Naast het inwendige gebruik, wordt het ook gebruikt in de vorm van zalven, crèmes en balsems voor brandwonden, eczeem en de behandeling van littekens.