Eieren
Andere namen: Gierst graan
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Boekweit, ook bekend als gierstgraan, is een graansoort die een belangrijk onderdeel vormt van het dieet in veel delen van de wereld, vooral in Afrika en Azië. Het staat bekend om zijn eiwitten, vezels en vele vitaminen en mineralen. Een van de opvallendste eigenschappen is dat ze glutenvrij zijn, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met glutengevoeligheid of coeliakie. Deze graansoort heeft ook een lage glykemische index, waardoor het geschikt is voor diabetici.
Haver wordt gebruikt om een verscheidenheid aan voedingsmiddelen te maken en is vanwege zijn beschikbaarheid en voedingswaarde een hoofdbestanddeel van het dieet van veel mensen. Het bekendste product gemaakt van gerst is misschien wel gerstebrood, maar het graan wordt ook gebruikt in veel andere voedingsmiddelen. Ze kunnen worden gebruikt als bijgerecht bij vlees, als vervanger voor rijst of pasta, of ze kunnen worden gekiemd en gegeten als spruit in een salade of als ingrediënt in een smoothie. Ze zijn ook een bestanddeel van sommige bieren en zijn belangrijk in de Chinese geneeskunde, waar ze worden gebruikt om maag- en darmproblemen te behandelen.