Engelwortel (Angelica archangelica)
Andere namen: engelwortel, engelwortel, engelwortel, engelwortel, engelwortel, engelwortel, litvor, heilige dag kruid, janoklika, heilige geest wortel, heilige geest kruid, vybolen, smrtolno zelino
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Engelwortel is een kruid dat niet alleen buitengewoon mooi is met zijn rechtopstaande, vertakte stengels en grote, gevouwen bladeren, maar dat ook veel gebruikt wordt in de geneeskunde en gastronomie. De andere namen - engelwortel, engelwortel, engelwortel, engelwortel, engelwortel, engelwortel, litvor, hulstkruid, janoklika, heilige geestwortel, heilige geestkruid, vybolen, smrtolno zelino - laten zien hoe belangrijk dit kruid is op verschillende plaatsen en in verschillende culturen.
Het gebruik van engelwortel is zeer breed. Het wordt voornamelijk gebruikt in de geneeskunde voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen en werkt ook als antioxidant en stimulant. Daardoor komt het voor in veel zalven, crèmes en oliën voor de behandeling van huidproblemen en spier- of gewrichtspijn. Het wordt ook vaak gebruikt in homeopathie en aromatherapie. In de gastronomie wordt engelwortel gewaardeerd om zijn karakteristieke aroma en smaak. Het wordt gebruikt in de productie van likeuren (de meest bekende is de Franse likeur Chartreuse), jam, snoepgoed, dranken en zelfs sommige soorten kaas. De plant is ook een bestanddeel van sommige kruidenmengsels. De plant is ook belangrijk in de parfumerie, waar de etherische olie veel wordt gebruikt.