Enzymen
Andere namen: Enzymen
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Enzymen, ook wel Enzymen genoemd, zijn biologische katalysatoren die chemische reacties in levende organismen versnellen. Deze eiwitmoleculen zijn essentieel voor het functioneren van alle levende systemen, van de eenvoudigste levensvormen zoals bacteriën tot complexe organismen zoals de mens. Hun belangrijkste functie is het omzetten van een biochemische stof in een andere en zonder het enzym zou deze omzetting veel langzamer gaan, vaak zo langzaam dat het vrijwel onmogelijk zou zijn. Enzymen maken dus het leven zoals wij dat kennen mogelijk.
Hoewel enzymen oorspronkelijk voornamelijk in levende organismen functioneren, worden ze steeds meer gebruikt in de industrie vanwege hun unieke eigenschappen. Ze worden bijvoorbeeld veel gebruikt in de voedingsindustrie. Daar zijn enzymen belangrijk bij de kaasproductie, waar ze helpen bij het stremmen van melk, maar ook bij het brouwen en wijnmaken, waar ze de fermentatie versnellen. Bij het bakken verbeteren enzymen de kwaliteit van brood of andere gebakken producten omdat ze helpen zetmeel af te breken in suikers, die gisten vervolgens kunnen 'opeten' om stoffen te produceren die brood zijn karakteristieke smaak en aroma geven. Enzymen worden ook gebruikt in was- en reinigingsmiddelen vanwege het vermogen van sommige enzymen om eiwitten, vetten of zetmeel af te breken in kleinere, makkelijker te verwijderen moleculen. Hierdoor kunnen vlekken effectiever worden verwijderd, zelfs bij lagere temperaturen. Enzymen hebben ook toepassingen gevonden in de biotechnologie, geneeskunde, landbouw en onderzoek.