Erwten (Pisum sativum)
Andere namen: suikererwt, erwtenspeul, knalerwt, sneeuwerwt, peultjes, tuinerwt, velderwt
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De erwt, in het Latijn bekend als Pisum sativum, is een van de meest voorkomende variëteiten die je overal ter wereld op velden vindt. Andere namen zijn suikererwt, peultjeserwt, doperwt, sneeuwerwt, peultjeserwt, tuinerwt en velderwt. Erwten zijn vaak aantrekkelijk vanwege het gemak waarmee ze gekweekt kunnen worden en de hoge opbrengst die ze onder ideale omstandigheden kunnen leveren. Erwtenteelt is meestal interessant voor tuiniers die gezond, chemievrij kwaliteitsvoedsel prefereren. Erwten zijn ook populair vanwege hun voedingswaarde, waaronder hoge hoeveelheden eiwitten en vezels.
Erwten worden in veel culinaire producten gebruikt, zowel rauw als gekookt. Het is een van de basisingrediënten in veel salades en groenteschotels. Rauwe, jonge erwten zijn ook een populair ingrediënt in lente- en zomersalades. Dankzij de zoete smaak is het ook populair bij kinderen. In de keuken worden erwten vaak gebruikt in soepen, sauzen en gerechten zoals risotto. Bij de bereiding van deze gerechten worden ze vaak gecombineerd met vele soorten vlees, groenten of pasta. Ze worden ook gebruikt bij de bereiding van conserven, conserven en diepvriesmengsels. En last but not least worden erwten ook gebruikt in verschillende dieet- en gezondheidsbereidingen omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen en weinig calorieën bevatten.