Erythorbinezuur
Andere namen: Erythorbinezuur, E315
Schade score: 3 (Onschadelijke chemicaliën)
Erythorbinezuur, ook bekend als erythorbinezuur of E315 in voedselterminologie, is een synthetische vorm van vitamine C en wordt veel gebruikt als antioxidant in de voedingsindustrie. De belangrijkste functie is het voorkomen van oxidatie van vetten en vitaminen, wat zou leiden tot hun bederf en voedselbederf.
Aan welke producten wordt deze antioxidant toegevoegd? Erythorbinezuur wordt vaak gebruikt in dranken, met name vruchtensappen, energiedrankjes of dranken met cafeïne. Het is ook te vinden in ingeblikte groenten en fruit, jam en marmelade, ijs, snoepgoed en vele andere producten. Fabrikanten gebruiken bij voorkeur erythorbinezuur, vooral voor producten die langer houdbaar zijn en tijdens opslag kunnen oxideren. Dit zuur helpt voedingsmiddelen vers te blijven, hun oorspronkelijke kleur te behouden en vooral hun houdbaarheid te verlengen. Het kan echter ook aanwezig zijn in cosmetische producten, waar het helpt om het product te stabiliseren en bij te dragen aan de houdbaarheid.