Ethyl lauroyl arginaat HCl
Andere namen: Ethyl lauroyl arginaat HCl,
Schade score: 3 (Onschadelijke chemicaliën)
Ethyl lauroyl arginate HCl, ook wel E239 genoemd, is een conserveermiddel dat kan worden gevonden in een breed scala aan voedingsmiddelen. Het is een zout afgeleid van laurinezuur, ethyl en arginine, dat uitstekende antimicrobiële eigenschappen heeft. Het wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie om de groei te voorkomen van schadelijke bacteriën, gisten en schimmels die voedsel kunnen bederven of besmetten. Het is een goedgekeurd additief van de Europese Unie.
Ethyl lauroyl arginate HCl komt voor in veel voedingsmiddelen, maar wordt het meest gebruikt in vlees- en visproducten, pasta, kaas en vele andere. Het wordt ook gebruikt in sommige soorten dranken, zoals alcoholische dranken of vruchtensappen. Behalve in de voedingsmiddelenindustrie kan ethyl lauroyl arginate HCl ook worden gebruikt als conserveermiddel in cosmetische en farmaceutische producten vanwege de antibacteriële eigenschappen. Hoewel het een door de mens gemaakte stof is, wordt het beschouwd als een van de weinige additieven waarvan de consumptie bij normale consumptie geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt. In grote hoeveelheden kan het echter onaangename bijwerkingen veroorzaken, zoals maagirritatie.