Europese olifanthoorn (Salicornia europaea)
Andere namen: zoutvis, zeeasperge, zeeboon, pekelkreeft, salicorne algen, salicorne
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De Europese zoutmelde (Salicornia europaea), ook bekend als zeekraal, zeeaster, zeeboon, zeekraal, salicorne alg of salicorne, is een halofytische plant die kan groeien op zoutpannen of in de buurt van de zeekust. Het hoge zoutgehalte van de bodem geeft deze planten hun specifieke voeding en groei. Het is een fluisterende, sappige plant met roze tot roodkleurige bollen die vertakt zijn en tot 30 cm hoog worden. Hij bloeit van juni tot september en wordt gekenmerkt door zijn kleine, groene bloemen.
Het wordt voornamelijk gebruikt in de gastronomie en cosmetica-industrie. De jonge scheuten hebben een zoute smaak en doen denken aan zeevruchten, waardoor ze een populair ingrediënt zijn in veel keukens over de hele wereld. Het kan rauw, in azijn of gekookt worden gegeten. Het kan worden verwerkt in verschillende salades, pasta- en risottogerechten of worden geserveerd als bijgerecht bij vlees. In Frankrijk wordt er zelfs een likeur van gemaakt. In de cosmetica-industrie wordt de zeeolifant gebruikt voor zijn antioxiderende en vochtinbrengende eigenschappen. Het wordt verwerkt in verschillende crèmes, maskers of scrubs voor huidverzorging. De plant bevat ook een aantal vitaminen en mineralen, daarom wordt poeder van gedroogde duindoorn soms gebruikt als voedingssupplement.