Fenegriek (Trigonella foenum-graecum)
Andere namen: geitenhoorn, geitenhoornklaver, fenegriek, fenegriek, fenegriekzaad, geitengraszaad
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Fenegriek, ook bekend als geitenhoorn, geitenhoornklaver, fenegriek, fenegriek, hooikruid, kookgras, goddelijk graszaad, muskusgras, fenegriek of geitenzaad, is een eenjarige plant met kleine groene bladeren en gele bloemen. Hij behoort tot de familie van de peulvruchten en komt voornamelijk voor in Noord-Afrika, het Nabije en Midden-Oosten en India. Sinds de oudheid wordt fenegriek zowel medicinaal als culinair gebruikt vanwege de geneeskrachtige eigenschappen en het kenmerkende aroma.
Fenegriek is het hoofdingrediënt van sommige Indiase currykruiden en maakt ook deel uit van Berbere, een kruidenmengsel dat populair is in de Ethiopische en Eritrese keuken. De jonge bladeren en scheuten van fenegriek worden in sommige culturen als groente gegeten, terwijl de rijpe zaden in hun geheel of gemalen als specerij worden gebruikt. De zaden hebben een scherpe, zoete, licht bittere smaak en een sterk aroma dat lijkt op karamel. Fenegriek is een belangrijke specerij in de Indiase, Bangladeshi, Iraakse en Iraanse keuken, waar het vooral wordt gebruikt bij de bereiding van vlees en vis. In veel landen is het ook een populair ingrediënt in verschillende broden en andere gebakken producten. Naast culinaire toepassingen wordt fenegriek extract ook gebruikt als natuurlijk aroma voor tabak of bij de productie van cosmetica en zeep.