Fytinezuur (Fytinezuur)
Andere namen: Fytinezuur, fytaat, E391
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Fytinezuur, ook bekend als fytaat of E391, is een natuurlijk organisch zuur dat in veel planten voorkomt, vooral in granen en zaden. Deze stof, die een essentiële bron van fosfor is voor planten, is moeilijk te verteren voor mensen. Fytinezuur en zijn zouten, fytaten, kunnen zich namelijk binden aan mineralen zoals mangaan, magnesium, calcium of ijzer, waardoor ze niet worden opgenomen in het menselijk lichaam.
Hoewel E391 niet vaak als direct additief in voedingsmiddelen wordt aangetroffen, is het een natuurlijk bestanddeel van veel voedingsmiddelen, met name peulvruchten, noten, zaden, volkoren granen en roggesoorten, waar het tot 1-5% van het gewicht kan uitmaken. Daarnaast is het ook een belangrijk bestanddeel van diervoeder, waar het dient als bron van fosfor. Een hoog fytaatgehalte kan echter leiden tot voedingstekorten van belangrijke mineralen bij dieren, dus hun gehalte in voer moet dienovereenkomstig worden gereguleerd. Het wordt ook gebruikt bij de productie van bioplastics en in cosmetica, bijvoorbeeld als stabilisator in zonnebrandcrèmes. In het geval van overmatige consumptie van voedingsmiddelen met een hoog fytinezuurgehalte, wordt een evenwichtige voeding met voldoende mineralen aanbevolen om het potentiële risico op tekorten te beperken.