Galganum (Alpinia officinarum)
Andere namen: galbanum, alpine, galanga, Thaise gember, Siamese gember, kalkan, galgant, galangal
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Galbanum, ook bekend als galganum, alpinia, galanga, Thaise gember, Siamese gember, kalkan, galgant of galangal, is een aan gember verwante plant die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Zijn kenmerkende eigenschap zijn de vlezige wortelstokken met een kenmerkend aroma - dat doet denken aan een mengeling van kardemom en gember. Door deze specifieke smaak en aroma wordt het veel gebruikt in de culinaire kunsten, vooral in de Thaise en Indonesische keuken.
Vanwege zijn unieke smaak en aroma wordt Galganum officinalis in veel producten gebruikt. In de traditionele Aziatische keuken wordt het vaak gebruikt bij de bereiding van kruidige sauzen, soepen en curry's. Het is een belangrijk ingrediënt in Thaise tom kha gai soep en Indonesische saté. Galbanum wordt ook gebruikt bij de productie van bepaalde soorten Thaise noedels. Naast de culinaire toepassingen wordt galbanum ook gebruikt in de geneeskunde voor zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. De wortelstok wordt ook gebruikt bij de productie van dranken, thee of likeuren. Galganum is ook op de markt te vinden in poedervorm, die wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen. Galganumolie wordt vervolgens gebruikt in aromatherapie en parfumerie. In sommige gevallen wordt medicinaal galganum ook gebruikt in cosmetica.