Garcinia cambogia (Garcinia cambogia)
Andere namen: Malabar tamarinde, Malabar tamarinde, Vriksha amla, Goraka
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Garcinia cambogia is de naam die gegeven is aan de vrucht, die groeit aan een boom tot 30 meter hoog en inheems is in Zuidoost-Azië en West- en Centraal-Afrika. Andere namen voor deze vrucht zijn Malabar tamarinde, Malabar tamarinde, Vriksha amla en Goraka. De belangrijkste plantaardige stof in de vrucht is hydroxycitroenzuur (HCA), waaraan een aantal gunstige effecten op de menselijke gezondheid worden toegeschreven, waaronder effecten op de vetstofwisseling.
De Cambodjaanse garcinia cambogia wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van voedingssupplementen. Door de aanwezigheid van hydroxycitroenzuur wordt het beschouwd als een potentieel afslankmiddel. Van dit zuur wordt gezegd dat het het omzettingsproces van suikers in vetten in het lichaam vertraagt, terwijl het de serotoninespiegel verhoogt, wat kan leiden tot een vermindering van het verlangen naar zoetigheid. Naast voedingssupplementen wordt garcinia cambogia ook gebruikt in de gastronomie. De vruchten hebben een zure smaak en zijn populair in de Aziatische keuken, waar ze bijvoorbeeld worden gebruikt als smaakmaker in traditionele gerechten of in sauzen. Ze worden ook gebruikt om verschillende dranken te maken, zoals sappen. Hoewel deze vrucht vooral gebruikt wordt voor zijn gezondheidsvoordelen en beter smaakt als hij verwerkt is, wordt hij in sommige culturen ook rauw geconsumeerd.