Gefermenteerde limoen
Andere namen: ethylalcohol, ethylalcohol, ethanol, ethanol, alcohol, alcohol
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Gefermenteerde alcohol, vooral bekend onder de namen ethylalcohol, ethylalcohol, ethanol, ethanol of gewoon alcohol, is een kleurloze vloeistof met een karakteristieke geur, brandbaar, licht giftig en vormt in alle verhoudingen mengsels met water. De chemische formule is C2H5OH en het is een van de eenvoudige alcoholen. Ethanol wordt in de natuur geproduceerd door fermentatieprocessen waarbij gisten suikers afbreken tot alcohol en kooldioxide. In de industrie wordt fermentatiealcohol voornamelijk geproduceerd door koolhydraten uit graan, aardappelen of suikerriet te fermenteren en vervolgens te destilleren.
Ethylalcohol wordt in een groot aantal producten gebruikt. Het bekendste gebruik van ethanol is waarschijnlijk in de productie van alcoholische dranken, waar het het belangrijkste psychoactieve ingrediënt is. Ethanol wordt ook gebruikt als oplosmiddel in de farmaceutische en chemische industrie en in parfums en cosmetica. Het wordt ook gebruikt als additief in motorbrandstoffen of als basis voor de productie van bepaalde organische stoffen. In de tandheelkunde wordt ethylalcohol gebruikt als antisepticum en in de geneeskunde om de huid te desinfecteren voor een operatie of wondbehandeling. Thuis kan het ook worden gebruikt als huismiddeltje voor sommige kwalen, bijvoorbeeld om de mond te spoelen bij tandvleesontsteking. Op technisch gebied is ethylalcohol een bestanddeel van remvloeistof, antivriesmiddel en drukinkt. In de voedselproductie wordt ethanol gebruikt bij fermentatie, als een natuurlijk conserveringsmiddel, maar ook om de smaak van bepaalde voedingsmiddelen en dranken te verbeteren. In de bakkerijindustrie maakt het bijvoorbeeld deel uit van de zuurdesem en in de suikerindustrie wordt het gebruikt om sterke drank te maken.