Geitenmelk
Andere namen: Geitenmelk, Caprae Lac
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Geitenmelk, ook bekend onder de Latijnse naam Caprae Lac, is al lang een zeer gewaardeerd voedingsmiddel. Het belang ervan voor de menselijke voeding staat buiten kijf en het brede gebruik ervan bij de productie van veel voedingsmiddelen houdt hiermee verband. Het is vooral nuttig in de gastronomie, waar het een belangrijk bestanddeel is van veel specialiteiten.
Tot de traditionele geitenmelkproducten behoort ongetwijfeld geitenkaas. Het is populair om zijn specifieke en intense aroma. Er zijn veel soorten geitenkaas, van vers tot gerijpt, die variëren in productietechnologie, smaak en consistentie. Geitenmelk wordt ook gebruikt om yoghurt en kwark van te maken, die rijk zijn aan eiwitten en een milde en verfrissende smaak hebben. En last but not least wordt geitenmelk gebruikt om melkdranken, ijs, chocolade en cosmetische producten zoals crèmes, zeep en shampoo van te maken.
De laatste jaren is geitenmelk ook steeds populairder geworden in het dieet van mensen die lijden aan allergieën. Vanwege de goede verteerbaarheid en evenwichtige voedingsstoffenverhouding wordt het ook aanbevolen als babyvoeding of als onderdeel van een voedingssupplement. De gezondheidsvoordelen van geitenmelk reiken dus verder dan de conventionele voedselproductie.