Gelatine
Andere namen: Dierlijke gelatine, Plantaardige gelatine, Agar, E406, E407, E410
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Gelatine, ook bekend als dierlijke gelatine, plantaardige gelatine, agar of levensmiddelenadditieven E406, E407 en E410, is een stof die veel toepassingen kent in de culinaire en voedingsmiddelenindustrie. Het is een heldere, kleurloze en bijna smaakloze stof die wordt gevormd door collageenweefsels zoals huid, pezen, ligamenten of botten van dieren lang te koken. Anderzijds wordt plantaardige gelatine, ook wel agar genoemd, gewonnen uit bepaalde soorten algen en de eigenschappen ervan lijken erg op die van dierlijke gelatine.
Gelatine is populair vanwege de verdikkende eigenschappen en het vermogen om vaste gels te vormen, wat vooral wordt gebruikt in snoepgoed en snoepjes. Dierlijke gelatine is bijvoorbeeld een belangrijk ingrediënt bij de productie van snoep, geleisuiker, cheesecakes en pudding. Het wordt ook gebruikt in de cosmetica-industrie, bijvoorbeeld voor de productie van crèmes, shampoos of scrubs. Plantaardige gelatine of agar is het belangrijkste ingrediënt in vegetarische en veganistische dierlijke gelatinevervangers. Naast zoete gerechten wordt gelatine echter ook gebruikt in de vleesindustrie - voor de productie van patés, klavers, worsten of aspics. E406, E407 en E410 zijn codes voor verschillende soorten gelatine en agar, die worden gebruikt als stabilisator, emulgator of verdikkingsmiddel in verschillende voedingsmiddelen en dranken.