Gellangom
Andere namen: Gellangom, Gellangom, E418
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Gellangom, ook bekend als Gellangom, Gellangom of E418, is een stof die gebruikt wordt als stabilisator, verdikkingsmiddel of emulgator in de voedingsindustrie. Het is afkomstig van de bacterie Sphingomonas elodea, waarvan ontdekt is dat ze deze stof produceert in zoet water. Structuur Gellangom is een polysacharide die bestaat uit de suikers glucose, rhamnose en glucuronzuur. Het gebruik ervan is voordelig voor voedselfabrikanten omdat deze stof stabiel is over een breed pH-bereik en bestand is tegen hoge temperaturen.
Gellangom, ook bekend als E418, komt voor in een groot aantal voedingsmiddelen. Deze omvatten yoghurt, room, ijs, kaas, dranken, desserts, sauzen, soepen, jam, geleisnoepjes en zuivelproducten. Het speelt ook een grote rol in een glutenvrij dieet, omdat het wordt toegevoegd aan glutenvrije voedingsmiddelen om de juiste consistentie te creëren. Bovendien is deze stof goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie als een veilig voedseladditief. De consumptie ervan wordt daarom als veilig beschouwd. Het wordt soms ook gebruikt in de farmaceutische industrie, bijvoorbeeld om capsules te maken of als ingrediënt in sommige cosmetische producten.