Gewone peer (Pyrus communis)
Andere namen: Peer
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De perenboom (Pyrus communis), meestal peer genoemd, is een fruitboom die oorspronkelijk uit Zuid- en Centraal-Europa en Zuidwest-Azië komt. Deze boom wordt tot 20 meter hoog en is populair om zijn zoete en sappige fruit. Peren zijn niet alleen lekker, maar ook rijk aan vitamine C, K en B6. Andere belangrijke stoffen die de peer bevat zijn vezels, kalium, calcium en ijzer. Maar om het meeste uit peren te halen, moeten we de schil ervan eten, omdat de schil de meeste vezels bevat.
Peren kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt. Ze kunnen vers worden gegeten of verwerkt in verschillende soorten producten. Enkele van de meest populaire zijn perenjam, marmelade, compote en pudding. Perencider, ook bekend als ontbijtkoek, is ook erg populair. Laten we ook de gedroogde peren niet vergeten, die een geweldige snack voor onderweg zijn. Ook erg belangrijk is de productie van perenbrandewijn, een distillaat gemaakt van peren dat erg populair is. Peren worden ook vaak gebruikt in zoetwaren en bakkerijproducten, bijvoorbeeld in fruittaarten, strudels, taarten of als vulling voor broodjes en strudels. De eigenschappen van peren kunnen het smaakspectrum van veel recepten uitbreiden door zoetheid en sappigheid toe te voegen.