Gierst (Panicum miliaceum)
Andere namen: gierst
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Gierst, ook wel bekend als millet, is een van de oudste graangewassen die in de geschiedenis van de mensheid zijn verbouwd. Dit graangewas komt oorspronkelijk uit Azië en is het meest verspreid in de steppen van Noord-China, Rusland en Mongolië. Vanwege zijn hoge eisen aan zonlicht en temperatuur, maar lage eisen aan grond en vocht, wordt het beschouwd als een zeer veeleisend gewas om te verbouwen. Gierst is rijk aan mineralen, vitaminen zoals foliumzuur, niacine en thiamine, en vezelrijk.
Gierst wordt voor zeer uiteenlopende doeleinden gebruikt - in de vorm van hele korrels wordt het vaak toegevoegd aan soepen en porties, maar het wordt ook gebruikt om meel van te maken. Het heeft een fijne textuur en een aangename bruine kleur, is glutenvrij en is daarom populair bij mensen met coeliakie en andere glutenintoleranties. Het wordt vaak gebruikt bij de productie van gezond gebak, pasta, ontbijtmuesli en koffiesurrogaten. Gierst wordt ook veel gebruikt in gezonde voeding, bijvoorbeeld in de vorm van vlokken die worden toegevoegd aan yoghurt, muesli en andere ontbijtmenu's. Dankzij het hoge eiwit- en vezelgehalte is gierst een populair onderdeel van het dieet van veganisten en vegetariërs.