Gistpolypeptiden
Andere namen: Gistpolypeptiden
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Gistpolypeptiden, ook wel bekend als gistpolypeptiden, zijn een ingrediënt dat in veel producten te vinden is, zowel in de voedingsmiddelen- als in de cosmetica-industrie. Het zijn stoffen die worden gevormd uit gist die een fermentatieproces ondergaat. Tijdens dit proces worden eiwitten afgebroken in kleinere delen - polypeptiden.
In de voedingsindustrie worden gistpolypeptiden vaak gebruikt in bakkerijproducten, waar ze helpen om het rijzen van het deeg te stimuleren en de algehele smaak en textuur van de eindproducten te verbeteren. Een ander belangrijk toepassingsgebied is de cosmetica, waar deze ingrediënten een belangrijk effect hebben op de hydratatie en regeneratie van de huid. Gistpolypeptiden bevatten grote hoeveelheden aminozuren, vitaminen en mineralen die bijdragen aan de gezondheid en schoonheid van de huid. Daarom zitten ze in veel huidverzorgingscrèmes, -maskers en -serums. Ze worden ook gebruikt in haarverzorgingsproducten omdat ze het haar voeden en versterken.