Gluconolacton
Andere namen: gluconolacton, E575
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Gluconolacton, ook bekend als gluconolacton of E575, is een natuurlijke stof die voorkomt in honing, fruit en wijn. Het is een wit kristallijn poeder met een zeer milde of geen smaak en geur. Het is een veelgebruikt voedingsadditief dat wordt gebruikt vanwege zijn vermogen om de zuurgraad te reguleren en vanwege zijn conserverende eigenschappen. Gluconolacton is een organische stof die stofwisselingsprocessen in het lichaam ondergaat en wordt geëlimineerd als water en kooldioxide.
Er zijn een aantal voedingsmiddelen en dranken waaraan gluconolacton wordt toegevoegd. Het wordt vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen als zuurteregelaar, vooral in voedingsmiddelen met een lage pH-waarde, zoals dranken op basis van citroensap, ijs of gebakken producten. Vanwege de conserverende eigenschappen wordt het ook gebruikt in gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt. Gluconolacton zit ook in sommige cosmetische producten vanwege zijn hydraterende en antioxiderende eigenschappen. In de farmaceutische industrie wordt het gebruikt als ingrediënt in steeds populairdere producten om de darm- en spijsverteringsgezondheid te ondersteunen.