Gluconzuur
Andere namen: Gluconzuur
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Gluconzuur, in het Engels ook wel gluconic acid genoemd, is een van de belangrijkste zuren die in de natuur voorkomen. Deze organische verbinding is een niet-gevaarlijk derivaat van glucose, dat chemisch gezien de vorm heeft van wijnsteenzuur. Het wordt voornamelijk gebruikt in de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Gluconzuur wordt algemeen erkend als veilig voor consumenten in de meeste landen ter wereld, waaronder de Verenigde Staten, de Europese Unie en Tsjechië.
In de voedingsindustrie wordt gluconzuur gebruikt als zuurteregelaar, sekwestratiemiddel, antioxidant, stabilisator en chelaatvormer. Het is te vinden in veel verschillende producten zoals dranken, fruit en groenten, snoepgoed, zuivelproducten, gebakken producten en vele andere. Gluconzuur heeft de eigenschap om de houdbaarheid van voedingsmiddelen en tegelijkertijd hun smaak te verbeteren. In de farmaceutische industrie wordt het gebruikt als bestanddeel van verschillende geneesmiddelen, waaronder calciumgluconaat, dat wordt toegediend wanneer het lichaam een tekort aan calcium heeft. Tegelijkertijd wordt gluconzuur ook gebruikt in cosmetica, voornamelijk als tonifiërend en hydraterend ingrediënt in verschillende lotions, crèmes en serums. Het reageert met mineralen en zware metalen en verwijdert deze zo van de huid.