Glucose (Glucose)
Andere namen: α-D-Glucopyranose, Glucosum anhydricum, Dextrose, Saccharum amylaceum
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Glucose, ook bekend als α-D-Glucopyranose, Glucosum anhydricum, Dextrose of Saccharum amylaceum, is een enkelvoudige suiker die behoort tot de groep koolhydraten. Het is de energiebron van elke cel in het menselijk lichaam. Het komt uit fruit en andere zoete voedingsmiddelen, maar ook uit voedingsmiddelen die zetmeel bevatten (zoals aardappelen of granen), aangezien zetmeel een polymeer van glucose is, met andere woorden, het bestaat uit vele glucosemoleculen die met elkaar verbonden zijn. Andere toepassingen zijn te vinden in de geneeskunde, bij de behandeling van hypoglykemie of om een orale glucosetolerantietest uit te voeren om diabetes vast te stellen.
Glucose speelt ook een belangrijke rol in de voedingsindustrie. Het wordt gebruikt als zoetstof in dranken, yoghurt, chocolade, ijs, desserts, vruchtenjam en vele andere producten. Het staat ook bekend als dextrose en wordt soms verborgen in voedsel onder de naam E960. Glucose is ook een belangrijk ingrediënt in sportdranken omdat het een daling in de bloedsuikerspiegel snel kan aanvullen en snelle energie kan geven. In de farmaceutische industrie wordt het vaak gebruikt als basis voor de productie van medicijnen.