Glucosiden
Andere namen: Glucosiden
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Glucosiden, ook bekend als glucosiden, zijn typische vertegenwoordigers van een groep natuurlijke verbindingen die een combinatie zijn van suikers en niet-suiker componenten. Deze seminatuurlijke stoffen, die in een grote verscheidenheid aan planten kunnen worden gevonden, worden gevormd door de koppeling van een of meer glucose-eenheden aan een niet-suikersubstraat (aglucon) via een glycosidebinding. Glucosiden behoren tot de basismoleculen van het leven en spelen een sleutelrol in veel biologische processen.
Het gebruik van glucosiden is vrij breed. In de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie worden glucosiden gebruikt voor hun vermogen om de smaak en het aroma van producten te verbeteren, omdat ze tijdens een hittebehandeling worden afgebroken tot suiker en aromacomponenten. In de gezondheidssector worden ze vervolgens gebruikt als bestanddeel van veel medicijnen. Ze zijn ook essentieel voor de productie van bepaalde soorten biobrandstoffen. Een belangrijke glucoside, bekend als amygdaline (gevonden in de klokhuizen van appels, abrikozen, perziken, kersen en vele andere vruchten), wordt onderzocht op zijn mogelijke antikankerverwekkende effecten. Daarnaast zijn verschillende soorten glucosiden ook een ingrediënt in sommige soorten oogdruppels, crèmes en andere lichaamsverzorgingsproducten. Zonder glucosiden zouden onze levensomstandigheden er dus heel anders uitzien.