Glucuronzuur
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Glucuronzuur, ook bekend als fytinezuur, fytaat of E391, is een belangrijke biologische molecule die verschillende kritieke functies heeft in het menselijk lichaam. Het is een natuurlijke organische verbinding die bestaat uit zes moleculen van fosfaat en myo-inositol. Het is van nature aanwezig in veel plantenzaden, vooral granen, noten en sojabonen, maar ook in dierlijke producten.
Fytaat is vooral belangrijk omdat het allerlei mineralen kan binden, zoals koper, zink, ijzer of calcium, waarmee het onoplosbare fytaten vormt. Deze bevatten veel fosfaat en kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken in het menselijk lichaam, zoals een verminderde opname van deze mineralen. Dit feit wordt echter ook uitgebuit in de voedingsindustrie. Preparaten op basis van fytaat worden gebruikt als conserveermiddelen en emulgatoren. E391 wordt in de industrie ook gebruikt als antioxidant of als zuurteregelaar. In de geneeskunde worden fytaten gebruikt bij de behandeling van hyperfosfatemie omdat ze het fosfaatgehalte in het bloed helpen verlagen.