Guargom
Andere namen: Guarpitmeel, Cyamopsis tetragonoloba gom, E412
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Guargom, ook bekend als guarpitmeel, Cyamopsis tetragonoloba gom of aangeduid met de code E412, is een polysacharide afkomstig van de zaden van de Cyamopsis tetragonoloba plant. Het is een auberginevormige plant die oorspronkelijk uit India en Pakistan komt, maar tegenwoordig ook met succes in andere gebieden wordt gekweekt, bijvoorbeeld in Australië en de VS. Guargom is welbekend en wordt veel gebruikt vanwege zijn specifieke eigenschappen, die zeer waardevol zijn voor veel industrieën.
De natuurlijke aard en onvervangbare eigenschappen van guarpitmeel hebben geleid tot het wijdverspreide gebruik ervan in verschillende industrieën. Guargom komt het meest voor in de voedingsindustrie, waar het gebruikt wordt als stabilisator, emulgator en verdikkingsmiddel. Zo vindt het toepassingen in bijvoorbeeld ijs, kaas, saladedressings, soepen, haar- en huidvriendelijke shampoos en andere cosmetische producten. Compatibel gebruikt ook de consistentie en viscositeit van guarpitmeel in de textielindustrie en papierfabricage. Het wordt ook veel gebruikt in de mijnbouw, waar het een bestanddeel is van mijnbouwoplossingen bij fracking. Het is in staat om de wrijvingscoëfficiënt van de vloeistof te verlagen, waardoor de mijnbouwoplossing gemakkelijker in het gesteente kan doordringen.